Lesser Frigatebird
Fregata ariel
Photo: Caiden B; Cornell Lab of Ornithology | Macaulay Library
Call and song
Recording 1
Recording 2
Recording 3
About the Lesser Frigatebird
The smallest of the frigatebirds, but note that the female is larger than the male. Adults are easier to identify than younger birds. Adult males are almost entirely black with a red throat and white spurs emanating outwards from the body onto the wing. Adult females have a black belly and throat, a white breast and hind collar, with similar white spurs on their sides. Juvenile and immature plumages are variable and are best separated from other frigatebirds by size when comparison is possible. Mostly silent except while breeding in oceanic islands. Strongly pelagic during non-breeding season but wind-blown or fatigued birds can be found from continental coasts.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 73 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- American Samoa
- Ashmore and Cartier Islands
- Australia
- Bangladesh
- Brazil
- British Indian Ocean Territory
- Brunei
- Cambodia
- Chile
- China
- Christmas Island
- Cocos (Keeling) Islands
- Comoros
- Cook Islands
- Coral Sea Islands
- Djibouti
- Fiji
- French Polynesia
- French Southern and Antarctic Lands
- Guam
- High Seas
- Hong Kong
- India
- Indonesia
- Iran
- Japan
- Kenya
- Kiribati
- Kuwait
- Laos
- Macau
- Madagascar
- Malaysia
- Maldives
- Marshall Islands
- Mauritius
- Mayotte
- Mexico
- Micronesia
- Mozambique
- Myanmar
- Nauru
- New Caledonia
- New Zealand
- Niue
- Norfolk Island
- Northern Mariana Islands
- Oman
- Palau
- Papua New Guinea
- Philippines
- Pitcairn Islands
- Réunion
- Samoa
- Saudi Arabia
- Seychelles
- Singapore
- Solomon Islands
- South Africa
- South Korea
- Sri Lanka
- Taiwan
- Tanzania
- Thailand
- Timor-Leste
- Tokelau
- Tonga
- Tuvalu
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Vanuatu
- Vietnam
- Wallis and Futuna