Solitary Sandpiper
Tringa solitaria

Call and song
Recording 1 · call
Recording 2
Recording 3
About the Solitary Sandpiper
Medium-sized shorebird. Gray above and white below, with fine white speckling on wings and bold white spectacles. Note dark underwing and dark rump in flight. Smaller and shorter-legged than Lesser Yellowlegs, with duller greenish legs. Often alone, but multiple individuals may gather loosely in appropriate habitat. Tips body like Spotted Sandpiper, but less constantly and not as quick and dramatic. Breeds around ponds and marshes in the boreal forest; uses old songbird nests in trees, unlike most other shorebirds. In migration and winter, mostly seen on small bodies of water like muddy ponds, lake edges, and slow-moving streams. Extensive winter range throughout Central and South America. Listen for piercing, high-pitched “tsee-weet!” call.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 67 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Anguilla
- Antigua and Barbuda
- Argentina
- Aruba
- Bahamas
- Barbados
- Belize
- Bermuda
- Bolivia
- Brazil
- Canada
- Cape Verde
- Caribbean Netherlands
- Cayman Islands
- Chile
- Colombia
- Costa Rica
- Cuba
- Curaçao
- Dominica
- Dominican Republic
- Ecuador
- El Salvador
- Faroe Islands
- Fiji
- France
- French Guiana
- Grenada
- Guadeloupe
- Guatemala
- Guernsey
- Guyana
- Haiti
- Honduras
- Iceland
- Ireland
- Jamaica
- Martinique
- Mexico
- Montserrat
- Netherlands
- Nicaragua
- Norway
- Panama
- Paraguay
- Peru
- Portugal
- Puerto Rico
- Saint Barthélemy
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Pierre and Miquelon
- Saint Vincent and the Grenadines
- Sint Maarten
- Spain
- Suriname
- Sweden
- Trinidad and Tobago
- Turks and Caicos Islands
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uruguay
- Venezuela
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)