Lesser Scaup
Aythya affinis

Call and song
Recording 1 · song
Recording 2
Recording 3
About the Lesser Scaup
Peak-headed diving duck. Males have black breast, finely-barred gray back, whitish sides (often slightly dusty-looking), and yellow eye. Head appears black with a purplish or greenish sheen in good light. Females are brown overall with white patch at base of bill and yellow eye. Very similar to Greater Scaup; note Lesser’s peaked head shape with angle near the rear of crown, slimmer cheeks, less extensive white stripe on wing in flight, and smaller, narrower bill. Also similar to Ring-necked Duck, but Lesser Scaup has grayer back and whiter sides. Usually in flocks or pairs on a variety of wetland habitats, from small ponds to large lakes and bays. Slightly more likely to be seen on smaller bodies of water, especially fresh water, than Greater Scaup, but much overlap. Frequently in mixed flocks with other Aythya ducks. Widespread across North America, with more southerly range extent than Greater Scaup, regularly reaching northern South America.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 68 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Algeria
- Anguilla
- Antigua and Barbuda
- Aruba
- Bahamas
- Barbados
- Belgium
- Belize
- Bermuda
- Canada
- Cape Verde
- Caribbean Netherlands
- Cayman Islands
- Colombia
- Costa Rica
- Cuba
- Curaçao
- Denmark
- Dominica
- Dominican Republic
- Ecuador
- El Salvador
- Faroe Islands
- Finland
- France
- French Guiana
- Germany
- Grenada
- Guadeloupe
- Guatemala
- Guernsey
- Haiti
- Honduras
- Iceland
- Ireland
- Jamaica
- Japan
- Martinique
- Mauritania
- Mexico
- Morocco
- Netherlands
- Nicaragua
- Norway
- Panama
- Poland
- Portugal
- Puerto Rico
- Russia
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Pierre and Miquelon
- Sint Maarten
- South Korea
- Spain
- Sweden
- Switzerland
- Taiwan
- Trinidad and Tobago
- Turks and Caicos Islands
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Venezuela
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)
- Western Sahara