Tufted Duck
Aythya fuligula

Call and song
Recording 1 · alarm call, call, song, various calls from the female then male si
Recording 2
Recording 3
About the Tufted Duck
Common in wetlands from marshy and reed-fringed lakes to open reservoirs; locally on the sea in winter, especially when lakes freeze. Boldly patterned male distinctive: black overall with bright white flanks (whiter than scaup) and floppy crest. Female dark brown overall with short crest, paler flanks, staring golden-yellow eyes, and often a messy white patch at base of bill. In flight, both sexes show bold white wingstripe. Often in flocks in winter; feeds mainly by diving, but often spends much of day sleeping. Widespread breeder across Eurasia, wintering to central Africa, India, and Southeast Asia. Rare winter vagrant to North America, where almost always found singly among flocks of scaup. Compared with scaup, Tufted Duck always shows very dark blackish back, and even nearly tuftless females are darker than scaup with more limited white patch on face.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 126 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Afghanistan
- Albania
- Algeria
- Armenia
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahrain
- Bangladesh
- Barbados
- Belarus
- Belgium
- Bermuda
- Bhutan
- Bosnia and Herzegovina
- Brunei
- Bulgaria
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Cape Verde
- Chile
- China
- Croatia
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Egypt
- Eritrea
- Estonia
- Ethiopia
- Faroe Islands
- Finland
- France
- Georgia
- Germany
- Ghana
- Greece
- Greenland
- Guadeloupe
- Guam
- Guernsey
- Hong Kong
- Hungary
- Iceland
- India
- Indonesia
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Isle of Man
- Israel
- Italy
- Japan
- Jersey
- Jordan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Laos
- Latvia
- Lebanon
- Liechtenstein
- Lithuania
- Luxembourg
- Macau
- Malaysia
- Malta
- Marshall Islands
- Micronesia
- Moldova
- Mongolia
- Montenegro
- Morocco
- Myanmar
- Nepal
- Netherlands
- Niger
- North Korea
- North Macedonia
- Northern Mariana Islands
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Palestinian Territory
- Philippines
- Poland
- Portugal
- Puerto Rico
- Qatar
- Romania
- Russia
- Saint Pierre and Miquelon
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Seychelles
- Singapore
- Slovakia
- Slovenia
- South Korea
- South Sudan
- Spain
- Sri Lanka
- Sudan
- Svalbard
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Taiwan
- Tajikistan
- Thailand
- Tunisia
- Türkiye
- Turkmenistan
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uzbekistan
- Vietnam
- Yemen