Common Pochard
Aythya ferina

Call and song
Recording 1 · flight call
Recording 2
Recording 3
About the Common Pochard
Mid-sized diving duck. Male distinctive, with dark rusty head, pale gray body contrasting with black breast, and broad pale bluish band on bill. Female rather nondescript: gray-brown overall with diffuse pale head markings. Note sloping forehead and dark gray bill with pale band near tip. In flight grayish overall (lacks bold white wing stripe). Inhabits marshy and reed-fringed lakes to open reservoirs; locally on the sea in winter, especially when lakes freeze. Locally in flocks, and often associates with winter flocks of Tufted Ducks. Feeds mainly by diving.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 111 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Afghanistan
- Albania
- Algeria
- Armenia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahrain
- Bangladesh
- Barbados
- Belarus
- Belgium
- Bhutan
- Bosnia and Herzegovina
- Bulgaria
- Canada
- Cape Verde
- Chad
- China
- Costa Rica
- Croatia
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Egypt
- Eritrea
- Estonia
- Ethiopia
- Faroe Islands
- Finland
- France
- Gambia
- Georgia
- Germany
- Greece
- Guam
- Guernsey
- Hong Kong
- Hungary
- Iceland
- India
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Isle of Man
- Israel
- Italy
- Japan
- Jersey
- Jordan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Latvia
- Lebanon
- Libya
- Liechtenstein
- Lithuania
- Luxembourg
- Malta
- Mauritania
- Moldova
- Monaco
- Mongolia
- Montenegro
- Morocco
- Myanmar
- Nepal
- Netherlands
- Niger
- North Korea
- North Macedonia
- Northern Mariana Islands
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palestinian Territory
- Philippines
- Poland
- Portugal
- Qatar
- Romania
- Russia
- Saint Martin (French part)
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Slovakia
- Slovenia
- South Korea
- Spain
- Sudan
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Taiwan
- Tajikistan
- Thailand
- Tunisia
- Türkiye
- Turkmenistan
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uzbekistan
- Vietnam
- Western Sahara
- Yemen