Semipalmated Plover
Charadrius semipalmatus

Call and song
Recording 1 · call
Recording 2
Recording 3
About the Semipalmated Plover
Small, orange-legged plover with solid dark breast band. Medium-brown upperparts are the color of wet sand, noticeably darker than Piping or Snowy Plovers. Look for short, blunt bill with orange base (often indistinct on juveniles). Feeds on mudflats and beaches, often mixed with other shorebirds. Even when in a flock, individuals are typically spread out rather than remaining a tight unit. Breeds on the tundra or rocky beaches at northern latitudes; winters to southern South America. Migrants are common and widespread, inland and coastal. Listen for distinctive two parted “chu-weep!” calls, and assorted chortles and chuckles.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 74 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Anguilla
- Antigua and Barbuda
- Argentina
- Aruba
- Australia
- Bahamas
- Barbados
- Belize
- Bermuda
- Bolivia
- Brazil
- Canada
- Cape Verde
- Caribbean Netherlands
- Cayman Islands
- Chile
- Clipperton Island
- Colombia
- Cook Islands
- Costa Rica
- Cuba
- Curaçao
- Dominica
- Dominican Republic
- Ecuador
- El Salvador
- France
- French Guiana
- French Polynesia
- Grenada
- Guadeloupe
- Guatemala
- Guyana
- Haiti
- High Seas
- Honduras
- Iceland
- Ireland
- Jamaica
- Japan
- Marshall Islands
- Martinique
- Mexico
- Montserrat
- New Zealand
- Nicaragua
- Norfolk Island
- Norway
- Panama
- Paraguay
- Peru
- Portugal
- Puerto Rico
- Russia
- Saint Barthélemy
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Pierre and Miquelon
- Saint Vincent and the Grenadines
- Sint Maarten
- Spain
- Suriname
- Trinidad and Tobago
- Turks and Caicos Islands
- Tuvalu
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uruguay
- Vanuatu
- Venezuela
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)