Pacific Golden-Plover
Pluvialis fulva

Call and song
Recording 1 · flight call
Recording 2
Recording 3
About the Pacific Golden-Plover
Slender plover spangled with gold. Breeding plumage shows black belly and face with mottled white sides and undertail coverts and a white stripe down the side of the neck that continues onto the sides of the chest and flanks. Nonbreeding plumage is duller grayish-brown overall with a variable golden wash, often quite bright. Juveniles are crisp and neatly spangled above, washed with gold on the upperparts. At all seasons, note more slender shape, slightly smaller bill, and brighter golden tones than Black-bellied Plover, along with grayish underwing in flight. Extremely similar to American Golden-Plover; Pacific is slightly shorter-winged, longer-legged, and larger-billed, but these features are difficult to judge. Juvenile Pacific is usually brighter than American, especially on the face and neck. Pacific found more regularly on beaches and mudflats than American, but much overlap; also note range. Breeds on Arctic tundra from Alaska to Russia. Winters extensively across Southeast Asia, the South Pacific, Australia, and New Zealand; small numbers found in fall on west coast of U.S. Note voice: a quick “pip” note followed by a rising “plooEEP!”, first note shorter and more clipped than Black-bellied. Also makes shorter, more plaintive calls similar to American but lower-pitched.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 139 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- American Samoa
- Ashmore and Cartier Islands
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahamas
- Bahrain
- Bangladesh
- Barbados
- Belgium
- Belize
- Bermuda
- Bhutan
- British Indian Ocean Territory
- Brunei
- Bulgaria
- Cambodia
- Canada
- Cape Verde
- Cayman Islands
- Chad
- Chile
- China
- Christmas Island
- Clipperton Island
- Cocos (Keeling) Islands
- Cook Islands
- Coral Sea Islands
- Costa Rica
- Côte d'Ivoire
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Djibouti
- Dominican Republic
- Ecuador
- Estonia
- Ethiopia
- Fiji
- Finland
- France
- French Polynesia
- Gabon
- Georgia
- Germany
- Greece
- Guadeloupe
- Guam
- High Seas
- Hong Kong
- Hungary
- Iceland
- India
- Indonesia
- Iran
- Ireland
- Israel
- Italy
- Jamaica
- Japan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kiribati
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Laos
- Macau
- Madagascar
- Malaysia
- Maldives
- Marshall Islands
- Mexico
- Micronesia
- Mongolia
- Morocco
- Mozambique
- Myanmar
- Namibia
- Nauru
- Nepal
- Netherlands
- New Caledonia
- New Zealand
- Nicaragua
- Niue
- Norfolk Island
- North Korea
- Northern Mariana Islands
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Palestinian Territory
- Papua New Guinea
- Philippines
- Pitcairn Islands
- Poland
- Portugal
- Qatar
- Romania
- Russia
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Pierre and Miquelon
- Samoa
- Saudi Arabia
- Serbia
- Seychelles
- Singapore
- Slovakia
- Solomon Islands
- Somalia
- South Africa
- South Korea
- Spain
- Sri Lanka
- Svalbard
- Sweden
- Switzerland
- Taiwan
- Tajikistan
- Tanzania
- Thailand
- Timor-Leste
- Tokelau
- Tonga
- Türkiye
- Tuvalu
- Uganda
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uzbekistan
- Vanuatu
- Vietnam
- Wallis and Futuna
- Yemen
- Zambia
More plovers and lapwings
American Golden-PloverPluvialis dominica
European Golden-PloverPluvialis apricaria
Black-bellied PloverPluvialis squatarola
KilldeerCharadrius vociferus
Common Ringed PloverCharadrius hiaticula
Semipalmated PloverCharadrius semipalmatus
Little Ringed PloverThinornis dubius
Northern LapwingVanellus vanellus