Brown Booby
Sula leucogaster

Photo: Cole Marshall · Unsplash · Unsplash License (licence)
Call and song
Recording 1 · call
Recording 2
Recording 3
About the Brown Booby
Large seabird of inshore and offshore waters in tropical regions around the globe. Head, neck, and upperparts are solidly brown, except for adult males from Mexican Pacific Coast populations which have a whitish head and often an entirely whitish neck. Adult has a well-demarcated white belly and immature has a variably mottled brown belly that rarely looks solidly brown. Compare with other boobies and with juvenile Northern Gannet. Often seen from beaches, sometimes just beyond the breakers. Usually plunge-dives from a shallow angle, much closer to the water than Blue-footed Booby. Breeds in colonies on offshore islands, nesting on the ground. Recently showing up more regularly as a vagrant on inland lakes and reservoirs in the U.S. and Canada, and further north along the Atlantic coast.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 143 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- American Samoa
- Angola
- Anguilla
- Antigua and Barbuda
- Argentina
- Aruba
- Ashmore and Cartier Islands
- Australia
- Bahamas
- Barbados
- Belize
- Bermuda
- Brazil
- British Indian Ocean Territory
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Cape Verde
- Caribbean Netherlands
- Cayman Islands
- China
- Christmas Island
- Cocos (Keeling) Islands
- Colombia
- Comoros
- Cook Islands
- Coral Sea Islands
- Costa Rica
- Côte d'Ivoire
- Cuba
- Curaçao
- Cyprus
- Djibouti
- Dominica
- Dominican Republic
- Ecuador
- Egypt
- Eritrea
- Fiji
- France
- French Guiana
- French Polynesia
- French Southern and Antarctic Lands
- Gabon
- Greece
- Grenada
- Guadeloupe
- Guam
- Guatemala
- Guinea
- Guinea-Bissau
- Haiti
- High Seas
- Honduras
- Hong Kong
- Iceland
- India
- Indonesia
- Ireland
- Israel
- Italy
- Jamaica
- Japan
- Jordan
- Kenya
- Kiribati
- Madagascar
- Malaysia
- Maldives
- Marshall Islands
- Martinique
- Mauritania
- Mauritius
- Mexico
- Micronesia
- Montserrat
- Morocco
- Mozambique
- Namibia
- Nauru
- New Caledonia
- New Zealand
- Nicaragua
- Nigeria
- Niue
- Norfolk Island
- Northern Mariana Islands
- Oman
- Palau
- Panama
- Papua New Guinea
- Philippines
- Pitcairn Islands
- Poland
- Portugal
- Puerto Rico
- Russia
- Saint Barthélemy
- Saint Helena, Ascension, and Tristan da Cunha
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Pierre and Miquelon
- Saint Vincent and the Grenadines
- Samoa
- São Tomé and Príncipe
- Saudi Arabia
- Senegal
- Seychelles
- Singapore
- Sint Maarten
- Solomon Islands
- Somalia
- South Africa
- South Korea
- Spain
- Sri Lanka
- Sudan
- Suriname
- Sweden
- Taiwan
- Thailand
- Timor-Leste
- Togo
- Tokelau
- Tonga
- Trinidad and Tobago
- Türkiye
- Turks and Caicos Islands
- Tuvalu
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uruguay
- Vanuatu
- Venezuela
- Vietnam
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)
- Wallis and Futuna
- Western Sahara
- Yemen