European Goldfinch
Carduelis carduelis

Call and song
Recording 1
Recording 2
Recording 3
About the European Goldfinch
Beautiful little finch with a sharp pink bil, cherry-red face, and brilliant black-and-yellow flashes in the wings. Western birds (Europe east to far western Central Asia) have a black-and-white cowl; eastern birds (rest of Central Asia) lack this cowl, and are grayer overall, with more white on the wing. Juvenile (seen in late summer and autumn) has a plain head but is told easily by bold wing pattern. Uses a wide array of wooded and open habitats, from forests and gardens to steppe grasslands and meadows; often feeds on seeding thistles. Forms flocks in autumn and winter, gathering at food sources. Can be inconspicuous, but often detected by pleasant bubbling and twittering calls and song.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 91 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Albania
- Algeria
- Andorra
- Argentina
- Armenia
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Belarus
- Belgium
- Bermuda
- Bosnia and Herzegovina
- Brazil
- Bulgaria
- Canada
- China
- Croatia
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Ecuador
- Egypt
- Estonia
- Faroe Islands
- Finland
- France
- Georgia
- Germany
- Gibraltar
- Greece
- Guernsey
- Hungary
- Iceland
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Isle of Man
- Israel
- Italy
- Jersey
- Jordan
- Kazakhstan
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Latvia
- Lebanon
- Libya
- Liechtenstein
- Lithuania
- Luxembourg
- Maldives
- Malta
- Moldova
- Monaco
- Mongolia
- Montenegro
- Morocco
- Netherlands
- New Zealand
- Norfolk Island
- North Macedonia
- Norway
- Oman
- Palestinian Territory
- Poland
- Portugal
- Réunion
- Romania
- Russia
- San Marino
- Saudi Arabia
- Serbia
- Singapore
- Slovakia
- Slovenia
- Spain
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Tajikistan
- Tunisia
- Türkiye
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- Uruguay
- Uzbekistan
- Vatican City (Holy See)
- Western Sahara