Eared Grebe
Podiceps nigricollis

Call and song
Recording 1
Recording 2
Recording 3
About the Eared Grebe
Small, compact grebe with thin pointed bill. Breeding adults mostly black with chestnut flanks; look for wispy golden plumes on cheek and peaked head shape. In winter, grayish overall with a dark cap blending into the dark cheek, and a smudgy dark neck. Red eye visible at close range. Breeds on marshy ponds and lakes; during migration and winter, often seen on large lakes, bays, and open ocean. Compare with Horned Grebe, especially in winter. Eared is thinner-necked and smaller-headed, with more peaked crown, darker cheek, and no pale tip on bill.
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 111 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Afghanistan
- Albania
- Algeria
- Angola
- Armenia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahamas
- Bahrain
- Bangladesh
- Belarus
- Belgium
- Bermuda
- Bhutan
- Bosnia and Herzegovina
- Botswana
- Bulgaria
- Cameroon
- Canada
- Cape Verde
- China
- Croatia
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Egypt
- El Salvador
- Estonia
- Ethiopia
- Finland
- France
- Georgia
- Germany
- Greece
- Guatemala
- Guernsey
- Hong Kong
- Hungary
- Iceland
- India
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Isle of Man
- Israel
- Italy
- Japan
- Jersey
- Jordan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Latvia
- Lebanon
- Libya
- Lithuania
- Luxembourg
- Malta
- Mauritania
- Mexico
- Moldova
- Mongolia
- Montenegro
- Morocco
- Myanmar
- Namibia
- Nepal
- Netherlands
- Nicaragua
- North Korea
- North Macedonia
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palestinian Territory
- Philippines
- Poland
- Portugal
- Qatar
- Romania
- Russia
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Seychelles
- Slovakia
- Slovenia
- South Africa
- South Korea
- Spain
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Taiwan
- Tajikistan
- Tanzania
- Thailand
- Tunisia
- Türkiye
- Turkmenistan
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- Uzbekistan
- Western Sahara
- Yemen
- Zambia
- Zimbabwe