Barn Swallow
Hirundo rustica

Call and song
Recording 1 · dawn song, song
Recording 2
Recording 3
About the Barn Swallow
A fairly large, colorful swallow. Usually easy to identify with its long, forked tail and dark rump. Iridescent navy-blue above with a rich orange throat and forehead. Underparts vary across range, from bright buffy-orange to whitish. Occurs in any open habitat, especially large fields and wetlands. Often seen foraging in flocks, sometimes mixed with other species of swallow. Typically nests close to human habitation; builds a muddy cup nest in a barn or under a dock. Listen for dry, scratchy “svit svit” calls. Note head and breast pattern and tail length to help separate from various similar species in Africa, Asia, and Australia (e.g., Welcome Swallow, Angolan Swallow, Pacific Swallow).
Species account: eBird.org, fetched 2025-12-26 · How these pages are made
Where it has been recorded
Recorded in 227 of the 253 countries we have eBird lists for. Each opens that country's checklist.
- Afghanistan
- Albania
- Algeria
- Andorra
- Angola
- Anguilla
- Antarctica
- Antigua and Barbuda
- Argentina
- Armenia
- Aruba
- Ashmore and Cartier Islands
- Australia
- Austria
- Azerbaijan
- Bahamas
- Bahrain
- Bangladesh
- Barbados
- Belarus
- Belgium
- Belize
- Benin
- Bermuda
- Bhutan
- Bolivia
- Bosnia and Herzegovina
- Botswana
- Brazil
- British Indian Ocean Territory
- Brunei
- Bulgaria
- Burkina Faso
- Burundi
- Cambodia
- Cameroon
- Canada
- Cape Verde
- Caribbean Netherlands
- Cayman Islands
- Central African Republic
- Chad
- Chile
- China
- Christmas Island
- Cocos (Keeling) Islands
- Colombia
- Comoros
- Congo
- Costa Rica
- Côte d'Ivoire
- Croatia
- Cuba
- Curaçao
- Cyprus
- Czech Republic
- Denmark
- Djibouti
- Dominica
- Dominican Republic
- DR Congo
- Ecuador
- Egypt
- El Salvador
- Equatorial Guinea
- Eritrea
- Estonia
- Eswatini
- Ethiopia
- Falkland Islands (Malvinas)
- Faroe Islands
- Finland
- France
- French Guiana
- Gabon
- Gambia
- Georgia
- Germany
- Ghana
- Gibraltar
- Greece
- Grenada
- Guadeloupe
- Guam
- Guatemala
- Guernsey
- Guinea
- Guinea-Bissau
- Guyana
- Haiti
- High Seas
- Honduras
- Hong Kong
- Hungary
- Iceland
- India
- Indonesia
- Iran
- Iraq
- Ireland
- Isle of Man
- Israel
- Italy
- Jamaica
- Japan
- Jersey
- Jordan
- Kazakhstan
- Kenya
- Kosovo
- Kuwait
- Kyrgyzstan
- Laos
- Latvia
- Lebanon
- Lesotho
- Liberia
- Libya
- Liechtenstein
- Lithuania
- Luxembourg
- Macau
- Madagascar
- Malawi
- Malaysia
- Maldives
- Mali
- Malta
- Martinique
- Mauritania
- Mayotte
- Mexico
- Micronesia
- Moldova
- Monaco
- Mongolia
- Montenegro
- Montserrat
- Morocco
- Mozambique
- Myanmar
- Namibia
- Nepal
- Netherlands
- Nicaragua
- Niger
- Nigeria
- North Korea
- North Macedonia
- Northern Mariana Islands
- Norway
- Oman
- Pakistan
- Palau
- Palestinian Territory
- Panama
- Papua New Guinea
- Paraguay
- Peru
- Philippines
- Poland
- Portugal
- Puerto Rico
- Qatar
- Réunion
- Romania
- Russia
- Rwanda
- Saint Barthélemy
- Saint Helena, Ascension, and Tristan da Cunha
- Saint Kitts and Nevis
- Saint Lucia
- Saint Martin (French part)
- Saint Pierre and Miquelon
- Saint Vincent and the Grenadines
- San Marino
- São Tomé and Príncipe
- Saudi Arabia
- Senegal
- Serbia
- Seychelles
- Sierra Leone
- Singapore
- Sint Maarten
- Slovakia
- Slovenia
- Somalia
- South Africa
- South Georgia and South Sandwich Islands
- South Korea
- South Sudan
- Spain
- Sri Lanka
- Sudan
- Suriname
- Svalbard
- Sweden
- Switzerland
- Syria
- Taiwan
- Tajikistan
- Tanzania
- Thailand
- Timor-Leste
- Togo
- Trinidad and Tobago
- Tunisia
- Türkiye
- Turkmenistan
- Turks and Caicos Islands
- Uganda
- Ukraine
- United Arab Emirates
- United Kingdom
- United States
- United States Minor Outlying Islands
- Uruguay
- Uzbekistan
- Vatican City (Holy See)
- Venezuela
- Vietnam
- Virgin Islands (British)
- Virgin Islands (U.S.)
- Western Sahara
- Yemen
- Zambia
- Zimbabwe